Onze darmen en het microbioom​

Wist je dat er een directe connectie tussen onze darmen en ons brein zit in het lichaam? Steeds meer studies tonen dat onze darmen grote invloed hebben op de ontwikkeling en werking van onze hersens.

 

 

De biljoenen micro-organismes die in onze darmen wonen worden ook darmflora of microbioom genoemd. Elk mens huist een andere selectie van bacterien in zijn darmkanaal.

 

De darmflora is van ontzettend groot belang voor een goed imuunsysteem, een goede opname van voedingsstoffen, een gezonde vertering, ons humeur en zelfs onze slaap.

 

Het is klinisch bewezen dat meer dan 70% van ons immuunsysteem in de darmen zit. Onze algehele gezondheid wordt dus grotendeels beinvloed door de bacterien in onze darmflora.

95% van het gelukshormoon “Serotonine” die ons lichaam aanmaakt worden in de darmen gemaakt. Je darmbacterien kunnen dus een direct effect op gevoelens van verdriet of geluk hebben.

De resterende 5% komen trouwens uit onze voeding, vooral uit Koolhydraten en Vetten. Nog meer bewijs voor hoe ontzettend belangrijk gezond eten is voor de mens.

Serotonine is dan ook nog eens de voorbode van het slaap hormoon “Melatonine”, of er genoeg Melatonine in onze lichaam aangemaakt kan worden heeft dus ook weer met onze darmflora te maken.

Zo te zien is de darmflora echt de sleutel tot onze gezondheid – zowel fysiek als ook mentaal.

 

Het microbioom wordt door de volgende factoren beinvloed:

 

- Voeding

- Stress

- Genen

- Medicatie

- Lifestyle

 

Dit betekend dat wij met onze dagelijkse keuzes en grote invloed kunnen hebben op onze stoelgang, humeur, slaap, imuunsysteem en algehele gezondheid.

 

 

Heb jij last van

- je darmen

- een laag energieniveau

- mood swings

- huidproblemen

- onstekingen

 

?

 

Deze dingen bespreek ik graag met jou tijdens de voedingscoaching sessies. Neem contact met mij op voor een kennismakingsgesprek via info@naelahealth.com.

Naela Health

Nutrition Coach Amsterdam

Get in touch to schedule an intake 

©2019 by Naela Health